“Als je drie talen spreekt, dan ben je drie mensen”

Beginfotocousco

Op een zeldzame zonnige middag vrijwillig binnen blijven? Dat overkomt ons niet vaak, maar als we in ruil in een professionele keuken mogen koken met alle plezier! De sympathieke Nasr verwelkomt ons in zijn eethuisje ‘Cousco‘, waar we samen aan de slag zullen gaan. 

Nasr is nog beroepskok geweest in Antwerpen – “Ik heb die stad veel liever dan Brussel, sorry voor jullie blog!” – en heeft sinds een tweetal jaar zijn eigen zaak in Oetingen (een plattelandsdorpje net buiten Brussel). We zijn dus best wel benieuwd naar zijn kookkunsten, maar hij wil blijkbaar eerst nog een praatje maken: “Wat willen jullie weten? Vast en zeker waarom ik naar België gekomen ben, want die vraag stelt iedereen aan buitenlanders (lacht).”

Dat willen we zeker weten Nasr, maar laten we ondertussen ook meteen wat kokkerellen. Hij heeft immers nog altijd niets losgelaten over wat we precies op ons bord gaan toveren. Nasr heeft aan jullie gedacht: “We gaan iets simpel en heel lekker koken, zodat iedereen het zelf wil proberen.” Hij houdt ons nogal in spanning, want in de keuken is er nog niets van ingrediënten te zien.

Als hij ineens een pak pasta boven haalt, begin ik mij toch lichtjes zorgen te maken. We gingen toch wel iets Egyptisch koken? Het is dat hij doodserieus is, anders had ik gedacht dat hij een grapje maakte. Maar Nasr verzekert ons dat pasta wel degelijk thuis hoort in een Egyptisch gerecht, want de Egyptische keuken is een mengelmoes van de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Engels én Italiaanse keuken. Ik ben benieuwd… Als Nasr mij een klopper geeft om de bloem met de olie te mengen, begin ik weer te twijfelen. Dit lijkt verdacht veel op onze vertrouwde bechamelsaus… Blijkbaar heeft de Egyptische keuken veel meer gelijkenissen met de onze dan ik dacht.

Cousco

Ondertussen doet Nasr zijn verhaal over hoe hij 20 jaar geleden al mee naar België kwam met zijn vader die op de ambassade werkte en nu nog steeds “het zonneke” en de zee mist. Hij gaat nog vaak terug naar Egypte, waar de mentaliteit best wel verschilt van de onze: “Vooral qua familiewaarden: een close contact tussen ouders en kinderen is er van groot belang. Respect is belangrijk, ook naar anderen toe. Ik merk dat de mensen hier minder vriendelijk zijn dan vroeger, en ze zijn meer op zichzelf op de bus of de trein bijvoorbeeld. De laatste jaren worden ze ook egoïstischer, maar er is hier dan ook veel stress. Tijd is geld! Toch hebben we hier nochtans niet veel redenen om te klagen: de ziekenzorg is super, net zoals de studies voor mijn kinderen.”

Het was voor Nasr uiterst belangrijk om de taal goed onder de knie te krijgen. “Als je de taal niet spreekt, komt je er niet gemakkelijk. Weet je, als je drie talen spreekt, dan ben je drie mensen. Ondertussen spreek ik ongeveer 6 talen, dus ik trek mijn plan.” Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans,… hij kan het allemaal. En natuurlijk Arabisch, voor wanneer hij zijn familie in Egypte bezoekt. “Ik kom uit Alexandrië, genoemd naar Alexander de Grote. Het is daar heel mooi! Helemaal anders dan die typische toeristische gebieden. Er wonen 25 000 Grieken, dus er hangt een beetje een Griekse sfeer.”

tussendoor

Blijkbaar heeft hij toch al wat mise en place gedaan, want de bolognaisesaus staat al klaar in de koelkast. We moeten enkel nog maar de schotel in laagjes opvullen. Ik mag beginnen met de pasta. “Doe maar met je handen hoor”, zegt hij lachend als ik aarzelend van de kom pasta naar de schotel kijk.

Daarna komt er een laagje van de bolognaisesaus bovenop (waar ik gelukkig wel een lepel voor krijg, trouwens) en dan is het de beurt aan de bechamelsaus. Klaar om de oven in te gaan! Ik pols nog even of hij geen speciale kruiden is vergeten toevoegen voor de Egyptische toets, maar dat blijkt jammergenoeg niet het geval te zijn.

IMG_9069

Lekker, simpel én snel. Na 15 minuutjes mag de pasta al uit de oven en kunnen we aan tafel.

IMG_9078

De pasta is heerlijk! 1 hap en mijn lichte teleurstelling van daarstraks is meteen verdwenen. Ik heb nog steeds de indruk dat we puur Italiaans aan het eten zijn, maar dat maakt het er niet minder lekker op. Zeker proberen dus, deze Italiaans-Egyptische pasta!


RECEPT: pasta bechamel

Schermafbeelding 2015-04-30 om 19.07.39

Deze pasta is ideaal om te maken wanneer je nog een restje bolognaisesaus over hebt van de dag ervoor. Of maak een beetje meer als je volgende keer spaghetti klaarmaakt en vries het in. Zo hoef je enkel nog de bechamelsaus te maken.

Maak de bechamelsaus terwijl de pasta kookt. Hiervoor warm je de olie op in een pan en voeg je al roerend de bloem erbij. Daarna een eitje toevoegen en terug mengen. Hierna voeg je de room toe, die trouwens ook mag vervangen worden door melk. Als de saus te dik is mag je er een beetje water aan toevoegen. Vergeet het bouillonblokje niet. Enkel nog op smaak brengen met peper en zout.

Vet een ovenschaal in met boter en bloem zodat ze niet kleeft. Nu moet je ze enkel nog vullen in laagjes zoals op de foto hieronder:

Een gedachte over ““Als je drie talen spreekt, dan ben je drie mensen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s