“Belgen en Letten zijn hetzelfde”

11086333_10153647852439338_281784577_o

Wie? Santa

Waar? Letland

Wat? Material Engineering

Typisch Lets gerecht? Kartupeļu pankūkas (of aardappelpannenkoekjes)


“Hallo, ik ben Santa en ik kom uit Letland.” De manier waarop Santa ons bericht beantwoordde doet vermoeden dat ze al veel langer dan twee maanden in ons land is. Ze is gemakkelijk geïntegreerd, want “Letland en België zijn zo verschillend nog niet.” Voor België Binnenstebuiten wou ze ons graag vertellen over haar thuisland. Het verslag van een avond met een centrale rol voor de aardappel.

11066040_10153647852729338_444705587_o

Om te beginnen, en om misverstanden te vermijden: nee, we zijn niet op het kot van de Kerstman gaan koken. “Ik vroeg me al af wanneer die vraag ging komen,” zucht Santa, wanneer we er tegen het einde van de avond voorzichtig naar polsen. De 22-jarige Letse is de grapjes over haar naam ondertussen wel gewend. “Ha, ik wist niet dat jij zo jong was!” hoorde ze onlangs nog. Wij kunnen ons beheersen, maar wanneer ze ons vertelt dat een van haar beste vrienden Rudolf heet is het zelfs voor serieuze journalisten zoals wij onmogelijk om ons gezicht in de plooi te houden.

Santa woont een semester in Leuven voor haar master in Material Engineering. Eigenlijk was België niet haar eerste keus. “Ik zit in BEST, de Board of European Students of Technology. Met die organisatie heb ik een tijdje in Spanje gezeten. Voor mijn Erasmusuitwisseling wou ik dus graag terug naar  mijn Spaanse vrienden, maar mijn universiteit had geen akkoord met een Spaanse school.” België is dus een beetje een troostprijs, maar in Leuven vindt Santa het ook wel tof. “Mijn thuisstad is vier keer groter dan Leuven, maar hier is veel meer te doen.”

Contracten in Comic Sans

Haar eerste contacten met ons land waren echter niet meteen positief. “Ik was via het internet in contact gekomen met een Amerikaans meisje dat zogezegd in London woonde en bij UNICEF werkte. Ze verhuurde een appartement in het centrum van Leuven voor een mooie prijs. Maar al snel merkte ik dat er iets niet klopte. Ze vroeg om een voorschot te storten via een louche website, en toen ik op Google Street View het adres opzocht leek het gebouw helemaal niet op de foto’s die ze mij had gestuurd. Toen ze me een contract in Comic Sans stuurde werd ik helemaal achterdochtig. Ik ben zo slim geweest om geen geld over te schrijven, maar een kennis van mij heeft dat wel gedaan en heeft nooit nog iets van het meisje gehoord.”

Nu ze hier is, vindt ze België zo slecht nog niet. Tot haar verrassing ondervond ze dat Letland en België wel een beetje op elkaar lijken. “Letland is de facto ook tweetalig: Lets is de officiële landstaal, maar in mijn thuisstad spreekt de meerderheid van de bevolking Russisch. Als Lets niet op school zou onderwezen worden, zou de taal in sommige gebieden ophouden met bestaan.” Ook de mensen lijken op elkaar. “Letten zijn net als Belgen een beetje gesloten en gereserveerd, tot je ze echt leert kennen.” Het weer is, jammer genoeg, ook vergelijkbaar. “In Letland is het zelfs nog een beetje slechter!”

Santa probeert zichzelf Nederlands te leren, en dat gaat beter dan ze verwacht had. “Veel woorden uit het Nederlands lijken heel erg op Lets. ‘Rekenen’ is ‘rēķināties’, ‘slecht’ is ‘slikts’, en ‘spel’ wordt ‘spēle’. Wij vertaalden dit artikel alvast met opzet niet naar het Engels voor haar om het nog eens na te lezen, zodat ze nog wat kan oefenen!

Patatten

De overeenkomsten trekken zich door tot in de keuken: chocolade, bier en vooral aardappelen vormen ook bij de Letten de basis van de voedselpiramide. Een gebruik dat wij hier niet kennen is de gewoonte om alles in zuur te bewaren. “Tomaten, komkommers, …, als het in een pot past, bewaren we het. Wist je trouwens dat het sap van augurken helpt tegen een kater?” Het moet al een héél stevige avond geweest zijn voor dat we dat wondermiddel gaan uittesten, denken we bij onszelf.11040417_10153647852539338_1977367299_o

Vanavond staat er kartupeļu pankūkas ar krējumu un biezpienu op het menu, dat zijn aardappelpannenkoeken met zure room en cottage cheese.  Op zich een eenvoudig en snel gerecht, maar we zijn er toch heel lang mee bezig. Dat komt omdat Santa onze eetlust een beetje heeft overschat (vijftien grote aardappelen voor drie personen zijn iets te veel van het goede), en omdat we die aardappelen nog eens moeten raspen met heel miezerige raspjes. Raspen neemt dus het grootste deel van de avond in beslag, want de rest van de maaltijd is heel snel klaar. Als bijgerecht eten we zuurkool met augurken, in het Lets heet dat štoveti kaposti ar marinētiem gurķiem.

Er is zelfs een dessert voorzien. Santa bracht maizes zupa mee uit Letland, een soepje op basis van roggebrood. Het smaakt een beetje naar speculaas, en doet ons denken aan Kerstmis. “Hier vind je het nergens. Ik bracht het speciaal mee om iets authentiek Lets te kunnen delen.” Als snack voor thuis geeft Santa ons nog al haar zefīrs šokolādē mee, de Letse melo cakes zeg maar, omdat zij meedoet aan de vasten. “Als ik het niet in huis heb, kan ik ook niet zondigen.” Wij helpen haar graag uit de nood!


Recept: kartupeļu pankūkas

IMG_2754

Schil de aardappelen en rasp ze. Meng de bloem en de eieren erdoorheen. Voeg peper en zout bij. Bak koekjes van ongeveer 10 cm doorsnee in een pan met olie tot ze goudbruin zijn. Serveer met zure room of cottage cheese, en de zuurkool met augurk. Bij dit gerecht wordt ook vaak donker roggebrood met boter gegeten.


Om af te sluiten willen we u deze Letse parel niet onthouden. De band Brainstorm kende in 2000 internationale faam na hun derde plaats op het Eurovisie Songfestival met ‘My Star.’ Let u vooral op de excentrieke dansmoves van zanger Renārs:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s